fbpx

Kuchnia z Nowego Świata czyli kulinarna podróż do Ameryki

styczeń 29, 2019by Agnieszka Klimas0
pexels-photo-750073-1280x853.jpg
Pierwsze skojarzenie z kuchnią amerykańską to oczywiście wszelkiego rodzaju fast foody i przekąski – hamburgery, hot dogi, frytki, nuggetsy, gdyż to właśnie tam pojawiły się jako pierwsze i zyskały dużą popularność. Ale prawda jest taka, że prawdziwy amerykański hamburger potrafi stać się naprawdę wybitnym daniem, w którym odpowiednio doprawiona i przysmażona mielona wołowina w towarzystwie doskonałego sosu i świeżych warzyw tworzą doskonałą kompozycję smaków. Jednak kuchnia amerykańska to nie tylko popularne przekąski, ale podobnie jak w innych kuchniach świata odpowiednio dobrane składniki, zestawy przypraw i rodzaje dań i deserów. Oto kilka z nich, które warto spróbować, jeśli chcemy poznać smaki kuchni amerykańskiej.

Dania kuchni amerykańskiej

Buffalo Chicken Wings – czyli smażone panierowane skrzydełka z kurczaka w dość ciekawym sosie z dodatkiem pieprzu cayenne, octu, czosnku i miodu. Doskonale komponują się ze świeżymi warzywami, surówkami, ale równie dobrze smakują same jako przekąska. Obok tradycyjnych frytek robionych oczywiście z dobrej jakości pokrojonych w słupki ziemniaków, bardzo popularne są Tater Tots, czyli smażone kuleczki ziemniaczane. Zrobione są z mieszanki gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i aromatycznych przypraw i stanowią zamiennik ziemniaków w towarzystwie różnego rodzaju mięs lub jako dodatek np. do hamburgerów. Jest to jedno z najbardziej znanych dań, niezwykle popularne i posiada wiele różnych odmian, oczywiście ze względu na składniki i sposób przyrządzania. Najbardziej klasyczny hamburger to mielony kotlet wołowy w chrupiącej bułce, w której obok świeżej sałaty, pomidora i cebuli znajdziemy chrupiący bekon i oczywiście tradycyjny sos. Po dodaniu plasterka żółtego sera otrzymamy równie popularne amerykańskie danie – cheeseburgera. Z kuchnią amerykańską kojarzymy też żeberka z grilla, czyli barbecue ribs – dość proste danie, ale wycinane z najdelikatniejszej części mięsa wołowego – polędwicy. Przygotowuje się do nich różne marynaty i sosy, a wstępnie ugotowane, potem zapieka w ulubionej wersji. Myśląc o typowym amerykańskim obiedzie nie sposób zapomnieć o steku z wołowiny lub z kurczaka w panierce lub bez, w wersji pieczonej lub smażonej, podawany najczęściej z ziemniaczany puree i ciemnozielonym groszkiem. Szybkim amerykańskim daniem jest także mieszanka z makaronu i sera cheddar – macaroni&cheese.

Kuchnia amerykańska jest też bogata w świeże warzywa

Wbrew pozorom tradycyjna kuchnia amerykańska obfituje też w świeże warzywa i warto tutaj wspomnieć o popularnej sałatce Cobb. Składnikami są sałata, sałata rzymska, awokado, rzeżucha, pomidory, pierś z kurczaka, jajko na twardo, szczypiorek, ser pleśniowy i pokruszony bekon. Do tego sos na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem musztardy Dijon i otrzymujemy jedno z flagowych dań w amerykańskim menu. Mówiąc o sałatkach amerykańskich należy wspomnieć też o sałatce Colesław. Jej podstawę stanowi poszatkowana kapusta i starta na tarce marchewka z sosem majonezowym. Czasem dodaje się do niej jabłko lub cebulkę. Najbardziej pożywną sałatką amerykańską stanowiącą często odrębne danie podawane z pieczywem jest Chef’s salad. Zawiera ona dużo mięsa – krojonej szynki, wołowiny i indyka, a do tego dodaje się sałatę, jajko na twardo, paprykę, ogórka i pomidory. To wszystko polane sosem tysiąca wysp tworzy pyszne amerykańskie danie.

Przepyszne desery

Amerykanie kochają też dobre desery, najczęściej stanowią je bardzo słodkie ciasta lub przekąski. Do najbardziej znanych należą apple pie, czyli rodzaj uwielbianej także w Polsce szarlotki, ciężkie czekoladowe brownie, lub słodkie ciasto marchewkowe. Do popołudniowej kawy lub szklanki mleka Amerykanie pieką chocolate chip cookies – chrupiące ciasteczka z kawałkami czekolady lub whoopie pie – mięciutkie czekoladowe ciasteczka przekładane kremem z masła orzechowego. Bardzo znane są także amerykańskie naleśniki z sosem klonowym, które na śniadanie kochają jeść przede wszystkim dzieci.

Podsumowując

Kuchnia amerykańska ze względu na prostotę, szybkość wykonania i uniwersalność smaków jest popularna w wielu krajach, zwłaszcza tych bardziej cywilizowanych, w których uwielbiamy szybkie przekąski, do których niepotrzebne są talerze czy sztućce, takie jak hot-dogi, frytki, wspomniane już hamburgery czy nuggetsy z kurczaka. Ale pamiętajmy, że w prawdziwej amerykańskiej kuchni główną rolę odgrywają dobrej jakości składniki, świeże, a nie mrożone mięso i warzywa, które stanowią nieodzowny dodatek, a którym często zapominamy. Warto poznać tą kuchnię nie tylko przez pryzmat proponowanych przez popularne restauracje fastfoodowe szybkich dań, ale także zagłębiając się w tradycję i wyszukując osobliwości tej kuchni skosztować mniej znanych potraw w dobrej restauracji lub przyrządzając je samodzielnie w domu.

Agnieszka Klimas