Świat na słodko – słynne desery

blog-zdjecie-4.png

Podobnie jak z flagowym daniem, wiele krajów świata ma swój deser, z którym jest kojarzony. Każdy z nich posiada swoją historię, a sekretem jego niepowtarzalnego i unikatowego smaku jest oczywiście przepis – składniki, ich proporcje i sposób przyrządzania. Trudno oprzeć się stwierdzeniu, że większość osób po prostu kocha słodkości, a wiele z nich nie wyobraża sobie zakończenia posiłku bez zjedzenia choćby małego deseru. Oto kilka najbardziej znanych słodkich smakołyków z różnych zakątków świata.

Najbardziej znane desery

Nazywana tureckim złotem Baklawa to zdecydowanie jeden z najsłodszych deserów. Jej przygotowanie według tradycyjnej receptury zajmuje przynajmniej dwie godziny, gdyż samo wałkowanie ciasta filo wymaga wiele siły i umiejętności. Do składników rozpływającej się w ustach baklawy należą przede wszystkim drobno posiekane orzechy, duża ilość masła, wspomniane już ciasto filo, a także bardzo słodki syrop składający się z cukru wody i cytryny, którym zalewa się całą baklawę po upieczeniu i oczywiście przyprawy. Już maleńki kawałek, zaspokoi pragnienie słodyczy na długie chwile, a jego smak doskonale odda orientalny klimat Turcji.

Swoja tradycję ma także Tort Czarny Las z Niemiec inaczej nazywany Szwarcwaldzki. Jego receptura znana była już w XIX wieku i do dziś nie ustalono, kto tak naprawdę był twórcą tego słynnego deseru. Składa się z on kilku warstw ciasta czekoladowego, przełożonego bitą śmietaną oraz wiśniami. Wiśnie i wiórki czekoladowe służą również do dekoracji. Ciasto nakrapia się tradycyjną wiśniówką Kirschwasser, która według znawców jest obowiązkowym składnikiem tortu szwarcwaldzkiego. Deser ten prezentuje się bardzo elegancko i jest ozdobą stołu podczas ważnych uroczystości. Smak czekolady i bitej śmietany przełamany jest soczystą wiśnią i dzięki temu słodycz tortu pozostaje idealna.

Natomiast ciężki, gliniasty czekoladowy smak ma brownie, którego kawałek wystarczy za całą tabliczkę czekolady. Ten tradycyjny amerykański deser nie ma wyglądu godnego eleganckiego deseru, ale jego smak wynagradza wszystkie wizualne mankamenty. Z wierzchu kruchy i popękane, w środku oszałamiająco czekoladowy, a co najważniejsze jest bardzo prosty do zrobienia nawet dla osób początkujących w pieczeniu.

Nieco bardziej skomplikowany przepis mają Kannelbullar – słynne cynamonowe skandynawskie bułeczki z lekką kardamonowa nutą. Sekretem ich jest nie tylko cynamonowe nadzienie, ale równie aromatyczne ciasto, do którego także dodaje się przyprawy. Po wyjęciu z piekarnika cudownie pachną i najlepiej zjadać je jeszcze cieplutkie, posypane dekoracyjnym cukrem.

Crème Brûlée to kolejny deser, który wymaga nieco doświadczenia kulinarnego. Jego nazwa z języka francuskiego oznacza dokładnie „przypalona śmietanka”. W kokilkach zapieka się śmietankę, oraz żółtka z cukrem, a po upieczeniu całość schładzamy. Sekretem natomiast dobrego crème brûlée jest opalany specjalnym palnikiem cukier, który rozsypujemy na wierzchu zimnego deseru. Połączenie tych dwóch temperatur w jednym kęsie tworzy kompozycję smaku kremowej konsystencji i chrupkiej słodyczy.

Do arystokratycznych deserów należy także Tort Pavlovej, który został pierwszy raz przyrządzony został dla znanej primabaleriny Anny Pawłowej. Są to warstwy lekkiej, kruchej bezy przełożonej w zależności od przepisu bitą śmietaną lub białym kremem z dodatkiem serka mascarpone, na wierzchu udekorowane rozmaitymi owocami, świeżą mięta lub kruszonymi orzechami. Smakuje wybornie zwłaszcza tym, którzy uwielbiają lekkie desery przełamane nutą owocową.

Dla miłośników deserów kremowych doskonale sprawdzi się włoskie tiramisu. Zgodnie z nazwą ma ono poprawiać humor i pomóc się przebudzić, nie dziwi więc fakt, że biszkopty znajdujące się na spodzie tego deseru nasączane są bardzo mocną kawą espresso. Na biszkoptowo-kawową warstwę nakłada się krem z serka mascarpone, żółtek i cukru, a mocno schłodzoną całość posypuje się płatkami gorzkiej czekolady. Zgodnie z tradycją tiramisu podawane jest z mocną kawą i we Włoszech stanowi obowiązkowe drugie śniadanie.

Równie słynnym deserem ze słoneczniej Italii jest panna cotta. Kremowa śmietanka zmieszana z żelatyną w towarzystwie wanilii stanowią podstawę, a dodatkami są przeróżne musy owocowe, syrop klonowy, karmel, orzechy lub czekolada.

Mówiąc o słodkościach podawanych w najsłynniejszych restauracjach na pewno należy wymienić także określany mianem króla deserów tort Sachera. Powstał w Wiedniu w 1832 roku jako nowy przepis na tort dla księcia Metternicha. Przepyszne, puszyste czekoladowe ciasto przekładane jest marmoladą morelową i oblewane roztopioną czekoladą. Jednak prawdziwy przepis na oryginalny tort Sachera podawany w hotelu o tej samej nazwie jest pilnie strzeżony i tylko w tej wiedeńskiej restauracji można spróbować jego niepowtarzalnego smaku.

Podsumowując

Prawda jest jednak taka, że każdy z nas ma swoje ulubione ciasta, ciasteczka, smakołyki i bez względu na sławę samego deseru, jego pochodzenie czy sposób przyrządzania, liczy się sam smak. Historia powstania, sekrety przepisów i niuanse w doborze składników przestają mieć jakiekolwiek znaczenie w momencie, kiedy upragniony kęs trafia do naszych ust. Jedno jest pewne – trudno jest znaleźć osobę, która potrafiłaby się oprzeć słodyczom i stąd tak ogromna popularność wszelkich słodkich przysmaków.

Agnieszka Klimas