fbpx

Najdroższe składniki kulinarne na świecie

Marzec 31, 2019by Agnieszka Klimas0
melon-ham-fruit-meat-39350-1-1280x804.jpg

Najdroższe składniki kulinarne

W kuchni podobnie jak w modzie istnieją produkty, które posiadają metkę z niebotycznie wysoką ceną. O ile w przypadku mody nie jest to tylko kwestia materiałów, ale też samego projektanta, to w przypadku ekskluzywnych produktów spożywczych cena wzrasta wraz z trudnością ich pozyskania lub rzadkością występowania. Oto najdroższe przysmaki z różnych stron świata.
Białe trufle – uważane za najlepsze na świecie są grzyby z okolic Alby we Włoszech. Smak można określić jako trochę ziemisty, czosnkowy, oliwny, czekoladowy, orzechowy. Często zaliczany do umami, czyli tzw. piątego smaku, gdyż nie jest ani gorzki, ani kwaśny, ani słodki, ani słony, trudny do określenia, ale wyśmienity i niezapomniany. Najczęściej dodaje się je po starciu do risotto lub dań z makaronu. Białym truflami aromatyzuje się też oliwę. Największy okaz został sprzedany za ponad 100 tysięcy euro, a cena białych trufli sięga dzisiaj nawet 25 tysięcy złotych za kilogram.
Polędwica Wagu z japońskich krów Kobe to prawdziwy rarytas dla miłośników wyjątkowego smaku mięsa oraz właścicieli bardzo zasobnego portfela. Cena za kilogram to około 2000zł. Cały sekret smaku tkwi w sposobie hodowli krów. Nie tylko karmione są ekologiczną, certyfikowaną paszą, ale także pojone piwem, które równomiernie rozprowadza tkankę tłuszczową w tkance mięśniowej. Dodatkowo krowy te są regularnie masowane ryżowym alkoholem i pasą się słuchając muzyki klasycznej. W efekcie mięso przetykane jest drobnymi niteczkami tłuszczu, które nadają mu piękną marmurkową strukturę. Idealnie smakuje smażone bez dodatku oleju lub podawane w postaci carpaccio.
Również w Japonii rosną najdroższe melony na świecie zwane Yubari. Mają one najsłodszy smak ze wszystkich odmian, a za sztukę można zapłacić od 50 do nawet 200 dolarów. Najdroższe, idealnie okrągłe i z gładką skórką yubari rosną na wyspie Hokkaido. Niektórzy uważają, że swój słodki smak zawdzięczają wysokiej zawartości popiołu wulkanicznego w glebie, na której są hodowane.
Na tej samej wyspie, w północnej jej części możemy znaleźć równie ekskluzywne owoce – okrągłe jak kula do kręgli arbuzy Densuke. W sezonie zbiera się ich jedynie 1000 szt., mają czarną skórę, idealnie gładką, bez charakterystycznych pasków i niezwykły, bardzo słodki miąższ. Cena za sztukę nierzadko przekracza 6 tyś dolarów.
Szafran to zdecydowanie najdroższa przyprawa świata. Jest niczym innym jak wysuszonymi słupkami krokusów. Na zebranie 1 kg szafranu potrzeba 150 tys. kwiatów, dlatego za kilogram gotowej przyprawy zapłacimy tyle, co za nieduży samochód. Szafran ma wyjątkowy aromat kojarzony ze świeżo ściętą trawą, lekką nutę cierpkości i słodycz miodu kasztanowego. Szafranu używa się zarówno do słonych, jak i słodkich potraw, nadają daniom niepowtarzalnego smaku i koloru.
Dla wielbicieli smaku kawy ekskluzywnym marzeniem jest spróbowanie Kopi Luwak – najrzadszej, najdroższej i najlepszej kawy na świecie o niespotykanym smaku i aromacie. Kontrowersyjny pozostaje sposób jej pozyskiwania, gdyż jej ziarna to nic innego, jak nadtrawione resztki ziaren kawowca wydalone przez zwierzę popularnie zwane cywetą. Podobno sekret jej smaku tkwi w tym, że cyweta wybiera tylko najsłodsze, najlepsze ziarna kawowca. Po przejściu przez przewód pokarmowy ziarna kawy tracą gorzki smak, zyskując nowy, oryginalny aromat. Po zebraniu przetwarza się je w tradycyjny sposób.
Z ekskluzywnymi dobrami każdy kojarzy kawior. Jednak do najrzadszych i najcenniejszych należy kawior z jesiotra Bielugi. Wyróżnia się on nie tylko łagodnym, lekko kremowym smakiem, lecz także korzyściami jakie przynosi naszemu organizmowi, zawiera bowiem wiele witamin i mikroelementów. Ciekawostką jest produkuje się go w Iranie, a sprzedaje się zapakowany w puszki z 24-karatowego złota wyłącznie w Londynie, w Caviar House & Prunier. Na zamówienie klienci czekają nawet 4 lata i za jedną puszkę muszą zapłacić około 25 tyś. dolarów.

Podsumowując

Każdy kraj ma swoje delikatesy charakterystyczne dla danej kuchni, a wśród nich te unikatowe, wybitne jakościowo, które podnoszą ich cenę i czasem udaje się, że stają się sławne także na całym świecie. Co sprawia, że dany produkt uwielbia tak wiele osób? Każdy z nas może odpowiedzieć sobie na to pytanie po skosztowaniu wybranego rarytasu.

Agnieszka Klimas